Nu har vi reviderat de tidigare informations materialen kring levnadsvanor inför operation. Ett kunskapsunderlag för dig som är operationssjuksköterska och ett informationsmaterial till personer som ska operareas. Gå vidare för nedladdning.
Annette Erichsen Andersson har medverkat i Medtechpodden, i ämnet: Patientsäkerhet och återanvändning av engångsprodukter vid operation! Gå vidare och läs mer samt få länk till podden.
Socialstyrelsen förespråkar i en nyligen publicerad rapport att vården ska återanvända medicintekniska engångsprodukter - på flera patienter. Rapporten, som vi ser har flera brister, är nu ute på remiss och kan utgöra grunden för en ny lagstiftning i Sverige. Gå vidare och läs hela den publicerade debattartikeln!
Vi, som företrädare för relevanta vårdprofessioner, experter inom regelverk och kvalitetssystem samt tillverkare av medicintekniska produkter publicerar nu en egen rapport för att ge en mer heltäckande bild över de risker, kostnader och etiska dilemman man skulle ställas inför om det blev lagligt att återanvända engångsprodukter. Vi ser att dessa frågor förvånansvärt nog inte belysts tillräckligt i Socialstyrelsens rapport. Ladda ned, här ovan, och läs hela skuggrapporten.
Följ vår Julkalender på instagram rfop.se! Imorgon startar vi vår virtuella julkalender. Se året ur ett föreningsperspektiv och möte några av våra medlemmar från norr till söder!
Operationsmiljön är en högteknologisk och komplex högriskmiljö där nya medicintekniska produkter och operationstekniker kontinuerligt introduceras. En god samverkan mellan operationsavdelningen, den medicintekniska avdelningen och medicintekniska företag är därför nödvändig. Produktspecialisten har en viktig funktion i samverkan med operationsteamet för att introducera ny teknologi och för att ge utbildning eller följa upp befintlig medicinteknisk utrustning.
Intensivvårdssjuksköterskan Eveline Jacobson tar oss med in på sin avdelning, så som den såg ut innan och under pandemin med Covid-19.
Vi vet att det just nu är många i vården som använder skyddsutrustning de ej är vana vid. Vi hoppas att ni är med och utbildar dessa så att de på bästa möjliga sätt kan nyttja detta. Här har vi fått från en av våra sponsorer, påtagningsguide munskydd samt vägledning för av- och påtagning av osterila och sterila rockar och handskar i vårdsituationer. Bara att ladda ned och använda!
Nationellt Donationscentrum på Socialstyrelsen har gjort en kartläggning av om och hur utbildning i organ- och vävnadsdonation ges inom grundutbildningen till läkare och sjuksköterska samt specialistsjuksköterska, vid de olika lärosäten som finns i Sverige. Dokumentet finns på Socialstyrelsens webbplats under Stöd för arbetet, Organ- och vävnadsdonation.